Na een jaar van puzzelen met theorie, overleggen over praktische toepassing van aangeleerde vaardigheden én het aanscherpen van oefeningen presenteren we met enige trots ons opleidingsprogramma: Adviseren met Gevoel. Een programma waarin je als (financieel) adviseur leert om te gaan met het emotionele en relationele aspect van je vak. Want zeker voor familiebedrijven geldt: Ondernemen is meer dan cijfers alleen!

Het doel van Adviseren met Gevoel is van jou een beter gesprekspartner te maken. Want als goede gesprekspartner kom je sneller tot de kern van een probleem bij je klant. Met een vlotte en succesvolle samenwerking als resultaat.

Zes soorten gespreksvaardigheden/onderwerpen
Het inspelen op het gevoel van een ondernemer is een vaardigheid. Een vaardigheid die je kunt ontwikkelen. Wij trainen je daarom in het gebruik van de volgende instrumenten:

 1. Voorbereiding: Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt zeker voor belangrijke gesprekken. Wij leren daarom hoe je de succeskans van een gesprek vergroot voordat je het überhaupt voert.
 2. Gesprekstechnieken: “Wanneer kun je stilte succesvol gebruiken tijdens een gesprek? Als je merkt dat iemand meer wil zeggen, maar aarzelt om het daadwerkelijk te doen!” De zwangere stilte is een van de vele gesprekstechnieken die psychologen dagelijks gebruiken in hun praktijk. Ze vormen een belangrijk onderdeel van het cursusprogramma.
 3. Emoties: Emoties spelen een beslissende rol bij het nemen van beslissingen. Ook op zakelijk gebied. Emoties keren daarom met enige regelmaat terug in het cursusprogramma.
 4. Verbaal en non-verbaal gedrag: Je kunt veel informatie halen uit verbale signalen (zoals stemvolume) en non-verbale signalen (zoals een gezichtsuitdrukking). Deze informatie helpt je bij het inspelen op het gedrag van je gesprekspartner. Hoe herken je bijvoorbeeld dat iemand zijn weerstand tegen een voorstel verbloemd?
 5. Zelfreflectie: Als adviseur ben je natuurlijk onderdeel van een gesprek. Succesvolle emotionele begeleiding begint daarom bij het onderkennen van je sterke en zwakke punten als (zakelijke) gesprekspartner.
 6. Interactie: Alle bovenstaande instrumenten komen samen in een gesprek. Deze interactie met een klant behandelen we uiteraard ook.

Opbouw opleiding
Om je vaardigheden te ontwikkelen als gesprekspartner is het opleidingsprogrammaprogramma opgebroken in uren voor klassikale bijeenkomsten en uren voor persoonlijke coaching.

 • Klassikale bijeenkomsten: Tijdens klassikale bijeenkomsten worden algemene leerdoelen rondom de zes gespreksvaardigheden/onderwerpen behandeld. Je kunt ze zien als de basics van een gemiddelde garderobe. Het zijn gespreksvaardigheden/handvatten die iedere adviseur uit zijn kast moet kunnen trekken. Deze leerdoelen staan centraal in het klassikale deel van de opleiding.
 • Persoonlijke coaching: Dit zijn leerdoelen die specifiek zijn afgestemd op de zwakke en sterke punten van u. Dat kan gaan van het verbeteren van presentatievaardigheden tot aan het leren omgaan met weerstand. Je kunt deze leerdoelen zien als de eyecatchers van een garderobe. Het zijn de gespreksvaardigheden die je laten opvallen en uniek maken als adviseur. De persoonlijke leerdoelen staan centraal tijdens de individuele coaching bijeenkomsten.

Drie opleidingsblokken; toenemende moeilijkheidsgraad
Adviseren met Gevoel kun je afnemen als geheel pakket. Het is daarnaast mogelijk een los opleidingsblok te volgen. Dit zijn de opleidingsblokken die we aanbieden:

 1. Korte zakelijke gesprekken: Het leren kennen, herkennen en gebruiken van de gespreksvaardigheden staat centraal in dit cursusdeel. We nemen korte zakelijke gesprekken als uitgangspunt. Een eye-opener voor beginnende adviseurs; een verrijking voor ervaren adviseurs.
  Dit blok bestaat uit de volgende onderwerpen:

  • Verbale communicatietechnieken
  • Non-verbale communicatietechnieken
  • Conflict en Interactie
 2. Adviestrajecten: Als je bekend bent met de basisvaardigen kan de moeilijkheidsgraad omhoog. Daarom kijken we in dit cursusdeel naar moeilijke gesprekken. Bijvoorbeeld als je iemand wilt confronteren met zijn tegenstrijdige standpunten. Dit is een ideaal cursusblok voor de adviseur die door wil groeien naar een hoger niveau.
  Dit blok wordt onderverdeeld in 4 dagdelen met als onderwerpen:

  • Adviestraject deel 1
  • Adviestraject deel 2
  • Groepsdynamiek
 3. NOG IN ONTWIKKELING:
  Onderhandelingen: Bij bedrijfsopvolging binnen familiebedrijven ligt vaak een mix van financiële, emotionele en relationele belangen op tafel. Nog te vaak blijven de emotionele en relationele aspecten onderbelicht. Na het afronden van dit cursusblok zal dit nooit meer gebeuren.

Opmerkingen

 • Ieder opleidingsblok bestaat uit drie klassikale bijeenkomsten van 3 uur met uitzondering van het onderdeel Verbale Communicatie wat bestaat uit 2 bijeenkomsten van 3 uur.
 • Bij elk opleidingsblok zitten vijf uur voor persoonlijke coaching inbegrepen. Wil je meer begeleiding? Dat kan! We verkopen aanvullende strippenkaarten.
 • Minimaal twee én maximaal acht deelnemers per klas.
 • De kosten bedragen voor:
  • Blok 1 Korte zakelijke gesprekken: € 1.350,- excl. BTW inclusief 5 uren persoonlijke coaching
  • Blok 2 Adviestrajecten: € 1.025,- excl. BTW inclusief 5 uren persoonlijke coaching

Meer info
Wil je meer weten over ons opleidingsprogramma? Vraag een gesprek aan! Dan merk je direct wat wij bedoelen met gespreksvaardigheden.