De omvorming van landbouwgrond naar landgoed vond plaats door SuccessieInBedrijf en IKL-Limburg en met steun van de gemeente Roermond en de Provincie Limburg (Kleine Groene Doelen).

Inrichting nieuw landgoed Gebrook in Swalmen

REGIO  |   12 december 2013   |     |   Door onze verslaggever

1 / 4
zoom out
zoom inSWALMEN – In Swalmen zijn medewerkers van IKL-Limburg begonnen met het inrichten van het nieuwe landgoed Gebrook. Aan het riviertje de Swalm worden de randen van een weiland beplant met bomen en struiken. Het gaat om 2100 vierkante meter aan nieuwe bosranden. Ter verhoging van de natuurlijke en cultuurhistorische waarde van het nieuwe landgoed aan de Middelhoven komen er ook hagen, knot- en fruitbomen, maakte de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen IKL vandaag bekend. 

Het nieuwe landgoed Gebrook is zes ha groot en ligt tussen het buurtschap Wieler en Middelhoven. Het gebied is straks toegankelijk voor recreanten die gebruik kunnen maken van wandelpaden. De komende dagen wordt weiland tussen het dal van de Swalm en het hoger gelegen bouwland beplant met bomen en struiken als, eik, linde, beuk, berk, haagbeuk, esdoorn, lijsterbes en wilgen.

Het gebied, van oudsher gekarakteriseerd door akkers, weilanden, moerasbos en fruitbomen ligt in landschappelijk opzicht in een buitengewoon fraaie hoek van de Swalm. Plaatselijk spreekt men van Winkel (hoek) en van het toponiem Gebrook. Die naam verwijst naar het aangrenzend nat broekgebied van de Swalm.
Het initiatief tot de inrichting van het landgoed gebeurt in opdracht van de familie Janssen,die het gebied aan de Middelhoven al sinds 1740 in eigendom heeft. Het huidige woonhuis dateert uit 1935. Aangenomen wordt dat de relatief hogere gronden naast de Swalm al sinds de Romeinse tijd bewoond worden. De grond is eeuwenlang bewerkt en opgehoogd, wat ook tot uitdrukking komt in de hoogteverschillen.
Naast de aanleg van bos, krijgt het gebied nog meer allure door de aanplant van diverse solitaire bomen zoals een een noten- en tulpenboom en rode beuk. Rond het erf keren net als in het verleden weer hoogstamfruitbomen terug. Verder wordt komend jaar ter verhoging van de biodiversiteit een kikkerpoel gegraven in de nabijheid van de rivier. Tenslotte worden er een aantal bomen gekapt, waardoor men vanaf het woonhuis fraai zicht heeft op de aan de overzijde gelegen historische hoeve Genaenhof.
De opdracht voor de inrichting van het landgoed komt van de huidige eigenaren die het gebied op een passende wijze willen overdragen aan de komende generatie. Daarmee wordt ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de Ecologisch Hoofdstructuur. Door afwisselend open en gesloten plekken te creëren langs de beek ontstaat er een gevarieerder landschap voor flora en fauna.
Het plan tot de omvorming van landbouwgrond naar landgoed vond plaats door SuccessieInBedrijf en IKL-Limburg en met steun van de gemeente Roermond en de Provincie Limburg (Kleine Groene Doelen). Na realisatie wordt het zes hectare groot gebied opengesteld voor recreanten. Een wandelroute voert bezoekers straks langs het water het water van de meanderende Swalm, door het bos en open weiland. Iets wat ook nadrukkelijk de wens is van de familie Janssen. ‘Ook anderen moeten er van kunnen genieten’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.